Al geruime tijd ben ik bezig met het zoeken naar voorouders en hun verwanten. Behalve geboorte-, doop-, trouw- en begraafdata wilde ik ook graag weten wat de beroepen van mijn voorouders waren en waar ze werkten en woonden en hoe ze leefden. Omdat mijn familie de Wilde bijna 300 jaar in Terwolde woonde, kwam het boekje: "Geschiedenis van Terwolde en Nijbroek tot ca. 1900", geschreven door J. Vredenberg, goed van pas. Bijna alles wat in deze publicatie beschreven is, heb ik gevonden in het archief van de gemeente Voorst in Twello, het Gelders Archief (GAA) in Arnhem, de bibliotheek van de Oudheidkundige Kring Voorst en het Stadsarchief te Deventer.
Veel dank ben ik verschuldigd aan de heer Reinier A. de Wilde, een nazaat uit het eerste huwelijk van onze gemeenschappelijke voorvader Dobbe Lubberts de Wilde, die lang met de genealogie bezig is geweest en gegevens betreffende de familie de Wilde publiceerde in het orgaan van de Vereniging van Veluwse geslachten, jaargang 1987 no. 2, waar ik gebruik van mocht maken. Ook de heren Lubberts van de Oudheidkundige Kring Voorst en Pieter C.M Blom uit Castricum, een goede vriend, wil ik bedanken. Eerstgenoemde gaf mij vele tips en laatstgenoemde heeft samen met mij, de 436 "de Wilde's" uit de index van het bevolkingsregister van de gemeente Voorst, gescreend. Hoewel nog niet alles is uitgezocht heb ik besloten, om datgene wat ik tot nu toe gevonden heb, vast te leggen in deze publicatie.
De publicatie begint met de stamreeks van de oudst gevonden stamvader: Dobbe Lubberts de Wilde, geboren circa 1632, en eindigt bij mijn vader, Lubbertus Berend Jan de Wilde, geboren in 1908. De hoofdstukken I t/m VII beschrijven de personen uit de stamreeks en hun gezinnen met wetenswaardigheden. Daarna volgen twee hoofdstukken ( VIII en IX) waarin de geschiedenis wordt beschreven van twee boerderijen in Terwolde, waar mijn voorouders en hun gezinnen gewoond hebben, nl. de Backers Campje(n)s en het daarnaast gelegen Klein Everwijn. Hoofdstuk VIII en IX zijn eerder gepubliceerd in de Kroniek van de Oudheidkundige Kring Voorst, resp. in de 29e jaargang ( 2006) nr. 1 en de 22e jaargang (1999) nr. 3 en 4. In de hoofdstukken VIII en IX is ook informatie verwerkt uit de hoofdstukken III en IV.
Het laatste gedeelte van het boek bestaat uit een eerste aanzet tot de Genealogie De Wilde/ Dubbe met de bijbehorende index. In de toekomst hoop ik deze genealogie nog verder uit te breiden.
In verband met de wet op de gegevens van nog levende personen eindig ik deze publicatie met de zevende generatie. De gegevens van generatie VIII, IX en X zijn in overleg met de betreffende personen, voor zover ze in mijn bezit zijn, na voorafgaande toestemming bij mij te verkrijgen.
Gaarne houd ik mij aanbevolen
voor op- en aanmerkingen en uiteraard zijn aanvullende gegevens m.b.t. de
genealogie van harte welkom.
Heiloo, september 2007.
Dobbe
Lubberts de Wilde is de tot nu toe oudste "de Wilde", waarvan we
zeker zijn dat hij de stamvader is van onze protestantse familie.
Er is veel onderzoek gedaan naar zijn geboorte, zijn ouders en
voorouders, maar helaas hebben alle naspeuringen geen resultaat opgeleverd.
Noch met de talrijke leden van de familie de Wilde uit Deventer in de zestiende
en zeventiende eeuw, noch met vele "de Wilde's" uit andere delen van
Nederland is een aansluiting gevonden. Ook van het wapen, een "Wildeman
met een knots", dat toebehoort aan Joannes de Wilde, "Gemeijntsman in
de Engestraat"(1639) in Deventer, kunnen we tot op heden niet zeggen, dat
het in onze familie thuishoort. Het Alkmaars Jaarboekje van 1974 vermeldt de
familiegeschiedenis van de fam. de Wilde uit de veertiende en vijftiende eeuw,
waarin o.a. de namen Willem, Lubbert en Arend voorkomen. Voornamen, die ook in
onze familie vaak gebruikt zijn. Maar ook met deze familie is geen relatie
aangetoond.
Hoe dan ook, Dobbe Lubberts de Wilde is onze stamvader.
We weten uit documenten, die in het stadsarchief te Deventer zijn gevonden, dat Dobbe Lubberts de Wilde bij zijn eerste en tweede huwelijk, resp. 1657 en 1668, in Wilp woonde en dat hij een zoon was van Lubbert ….. de Wilde.
De naam "de Wilde" is een bijnaam en zal in de loop der tijden aan vele mannen gegeven zijn. Hun nakomelingen, die de familienaam "de Wilde" dragen, zijn vaak geen familie van elkaar. Zo zijn er in Zeeland en Zuid-Holland veel personen met de naam de Wilde, die te herleiden zijn tot voorouders uit Vlaanderen. Ook in Friesland komt de naam vaak voor.
In Terwolde werd als lid van de eerste "gemeenteraad" in de franse tijd, Hendrik Jansen de Wilde gekozen. Hij was een zoon van Jan Warners en Aaltje Hendriks. Alle zeven, uit dit huwelijk geboren kinderen, kregen behalve het patroniem Jansen, de familienaam de Wilde bij hun doop. Ook met deze familie de Wilde is tot nu toe geen verwantschap aangetoond.
De Deventer familie Dubbe is echter wel een tak die bij onze familie de Wilde hoort. Enkele zonen van Jacob Arents de Wilde (* 1736 ), ook wel Jacob Dubbe genoemd, zijn na 1811 het patroniem Dubbe blijven gebruiken. Zowel de familienaam de Wilde als het patroniem Dubbe worden door elkaar gebruikt. Ik ben in het bezit van een akte uit 1815 ( Zie hoofdstuk VIII), waarin Gerrit Jan de Wilde (*1782) tekent met de naam Gerrit Jan Dubbe, en in een akte uit hetzelfde jaar tekent met de naam G.J. de Wilde ( zie blz. 85). Ditzelfde is het geval met Berend Dubbe (*1769), die de ene keer tekent met B. Dubbe en een andere keer met B. ten Wilde. Ook mijn betovergrootvader Hendrikus de Wilde tekent vaak met H. Dubbe. Het heeft enige tijd geduurd voordat ik wist, dat mijn voorvader Jacob Arents de Wilde dezelfde persoon was als Jacob Dubbe. De meeste leden van de familie de Wilde woonden in de Hoeven in Terwolde, vlak bij de buurtschap de Spekhoek, terwijl de families Dubbe, na 1811, hoofdzakelijk in Deventer hun domicilie hadden. Een leuke bijzonderheid is dat mijn vader, Lubbertus Berend Jan de Wilde (*1908), nooit heeft geweten dat zijn schoonmoeder, Jansje Dubbe, familie van hem was. Jansje Dubbe was de tweede echtgenote van mijn grootvader van moeders kant, Antonie Olthof.
Jacob Arents de Wilde was hun beider betovergrootvader.
1635(?) – 1713(?)
1693?-1778
1736-1813
Hendricus
de Wilde
1774-1839
1835-1878
1873-1929
1908-1991